Hvala!
| Author | Comment | |||
|---|---|---|---|---|
Katthh |
Kako birate fotke za naslovnicu? |
Lead | ||
|
Hvala! |
||||
|
|
||||
Silver |
#1 | |||
|
Katthh, ne biraju moderatori. Tehnicki urednik foruma sam uglavnom ja i fotka (fotke) na naslovnici je kao ideja i kao izvedba moj proizvod. Fotku obradim,
podignem kod sebe u album i onda pomocu skripte postavim u odredjeni dio sajdbara koji se vidi s lijeve strane na forumskoj naslovnici. Kad cu stavljati
(mijenjati) fotku, koliko ce ih biti i koje ce biti zavisi od nekoliko faktora. Prvi i osnovni faktor je imam li dovoljno vremena i stignem li pogledati neki
topik u trenutku dok je u njemu dobra fotka. Cesto ne stignem niti zaviriti u Smijesak, a dobru fotku za sajdbar bas i nije jednostavno pronaci. Naime sirina
fotke je zadana sirinom sajdbara i iznosi svega 150 piksela. To je jako malo i fotka mora biti odredjenih karakteristika da bi dobro izgledala i tako mala.
Treba biti dobre kvalitete, izrazito jasna (bez zasjenjena i mutezi) i duzina joj u vecini slucajeva treba biti veca od sirine, odnosno dio koji ja izrezem
mora biti takav, a to kod mnostva fotki nije moguce izvesti s ovim osnovnim alatom koji ja imam. Duza fotka puno bolje izgleda u sajdbaru od kratke. Neke
fotke su vec same po sebi odlicne za naslovnicu i dovoljno ih je samo smanjiti. Takve imaju clanovi foruma s dobrim okom i dobrim foticem i za njima najcesce
posezem. Neke fotke moram rezati, a vecinu pored najbolje volje ne mogu (bolje receno ne znam jer nisam vicna obradi fotografije) obraditi da tako minijaturne
jos uvijek dobro izgledaju. Odlicni su i uvijek efektni cisti, jasni i dobro osvjetljeni portreti, kao i prikazi cijelog ljubimca u prvom planu. Evo jedan
lijepi niz da vidis o cemu govorim.
![]()
Evo nekoliko ambijentalnih, stosnih, prigodnih, radnih i onih meni uvijek dragih s klincima.
Iz nekih sirih nego duzih sam uspjela izvuci dobre minijature jer su bile pogodne ili zbog detalja ili zbog stosne fotke u cjelini, ali je to rijetko.
Ponekad mi drugi jave za fotke koje im se cine dobre za sajdbar (uglavnom Keisi kad zna da nemam vremena ni za lijek) ili netko u nekom topiku dobro uoci odlicnu fotku, pa to i napise. Ako to u pravom trenutku vidim i sama zakljucim da je fotka dobra za sajdbar vrlo rado poslusam sugestiju. Cesto ne vidim jer mi promakne (steta sto mi nitko ne posalje pp s linkom na stranicu) odnosno pokusam obraditi fotku, ali mi ne ispadne dobro. Upravo sam sada otisla u topik tvoje Bure i vidjela Burine krasne fotke u proljetnicama. Dok su velike izgledaju odlicno, a smanjene ovako. Neizrezana:
Izrezana da se vidi cijela Bura:
I izrezana samo Burina glava, ali izgubljene proljetnice:
Lijepo se vidi da fotka kad se smanji vise ni priblizno nije onako dobra kao velika. Preletjela sam Burin topik i jedine dobre minijature mogu napraviti od ove dvije fotke:
Stosna fotka samo steta sto svijetle oci.
Ova je super, ali od proslog ljeta i tocno se vidi da je Bura tu klinka. Eto nadam se da sam ti odgovorila na pitanje, a ujedno predlazem da pokusas napraviti frisku Burinu fotku za sajdbar, a da ispuni kriterije da izgleda dobro i kao minijatura.
Tada mi posalji link na pp da mi slucajno ne promakne i vidjet ces svoje bijelo zlato na naslovnici. Isto vrijedi i za druge clanove. Ne obecajem da ce biti istu sekundu, ali dobre fotke cu rado staviti, a necu ih morati sama traziti po forumu. No i dalje si ostavljam prvenstveno pravo vlastitog izbora jer vec imam iskusno oko sto prolazi za sajdbar, a sto ne.
Last Edited By: tehniko 10/03/2009 08:36:59.
Edited 2 times.
|
||||
|
|
||||
paf mrvica |
#2 | |||
|
Baš su mi super fotke ovako na hrpi
Odlično teta Silver
svi su oni Ante
|
||||
|
|
||||
Silver |
#3 | |||
|
Thx Paf, imam ja jos toga razasutog. Zaboravila sam si svoju ljubimicu Pipilotu.
a jos i ova neljubimica mi Pafica.
|
||||
|
|
||||
Katthh |
#4 | |||
|
Hvala, Silver. Ma nisam ja pitala zato da Bura bude na naslovnici, nego me je jednostavno zanimalo. Usput, većina ovog je uslikana mobitelom, ali je i meni
zaista ova u šafranima prekrasna, prekrasna i prigodna.....Hvala, bye
|
||||
|
|
||||
Silver |
#5 | |||
|
Ma znam da nisi, ali sam sigurna da nisi jedina koju zanima odgovor na to pitanje, pa sam se potrudila odgovoriti, a slicica tvoje ljepotice mi je posluzila
kao primjer prekrasne velike fotke koja smanjivanjem jako gubi. Naime fora je bas u toj sumi i proljetnicama i njoj bijeloj posred tog tepiha, pa i
smanjivanjem i rezanjem to vise nije to. Cesto je to slucaj s mobitel fotkama, ali i ne samo s njima. Osobno moram napraviti foticem pedeset slika da bi mi
eventualno jedna bila kako treba. BTW meni je od svih tvojih fotki najbolja ova koju imas u avataru i iz koje sam napravila onu lijepu malu Burinu glavicu
gore.
|
||||
|
|
||||
Katthh |
#6 | |||
|
Hvala, Silver, sada ću jednu od njih iskoristiti za avatar. A moram priznati da je meni najljepša ona Burina na luftiću na moru!! Osobno nisam čovjek koji bi
svog psa nametao ostalima da ga gledaju, pa ako ti se ponekad nešto svidi i sama odabereš, biti će mi drago
|
||||
|
|
||||