O generalnom opisu i standardu Maine Coon mačke možete se informisati kod na sajtu FDS.
http://www.fds.rs/opisirasa/mainecoon.html
Iz iskustva odgajivača, koji je vlasnik i ugojnih i Maine Coon ljubimaca, mogu da kažem da je NEŽNI DIV zaista najadekvatniji naziv za ovu prelepu rasu.
Maine Coon je nežan, veoma nezavisan, to je najlkša mačka za trening, ako mogu da upotrebim tu reč, jer ne bih da se poistoveti sa psom.
Mnogi odgajivači greše kada kažu mačka pseće naravi.
Po meni je to potpuno neadekvatan izraz.
Maine Coon, u daljem tekstu MCO je jednostavno mačka, ali kao i sve rase ima svoje posebne karakteristike!
Ono što svako prvo uoči na MCO jeste impozantna veličina. Maine Coon je najveća rasna mačka, a njena veličina i robusnost su zaista u potpunom neskladu sa njenom naravi.
MCO je tolerantan, nezavisan, odličan drugar, da to je ta reč :)obožava decu, tolerantan je prema ostalim rasama mačaka i psima. Voli da bude aktivan, te mu je idalno omogućiti obezbedjeno dvorište.
Na uzgoju MCO je mnogo toga uradjeno krajem 90. ih godina i danas izgleda sasvim drugačije od svojih predaka iz Heidi Ho odgajivačnice, odakle svi potiču.
Iznenadjeni ste?
Maine Coon, mislim na današnji izložbeni tip, nastao je od jednog legla u kojem su mačići toliko ličili da su nazvani klonovima.
Prisustvo i procenat klonova je vrlo važno videti ukoliko se neko bavi uzgojem, ali važno je i za onog ko poželi ljubimca divnog tipa, ali i predivne naravi.
U uzgoju se neguju zdravlje, izgled i narav.
Izgled i tip MCO danas variara od ukusa odgajivača, ali ja smatram da sve fascinira njegovo dugo mišićavo telo, velike dobro odlakane uši, wild look, jaka brada, dug dobro odlakan rep, snažne šape sa dlačicama imedju prstiju.
Ono što je karakteristično za sve MCO i njihove vlasnike je da jednostavno ne mogu da se zadrže na jednom MCO, a MCO tako voli društvo
Ipak, ako niste kući, to će Vam oprostiti, ali neće Vam oprostiti ako nema
omiljenu igračku, drugara za priču, da, MCO je vrlo pričljiva mačka koja ima posebne naklonosti prema vodi, ah te tuš kabine, lavaboi, kade..., isto tako rado
će Vam pomoći u svim kućnim poslovima, posebno sa drugarom, bilo da je to papirologija ili ozbiljno popravljanje nekog aparata, pomoćiće Vam i u radu na
računaru, zato oprostite zbog slovnih grešaka! Ipak, njegova aktivnost ne traje dugo, on voli mnogo da spava, pa naravno mačka je, a njegova veličina i gradja
zahteva i poseban unos hrane. Najbolje je odabrati kvalitetnu suvu hranu, piletinu, ćuretinu i ponekad ribu.
MCO nije mačka koja voli da sedi u krilu, mada mnogi pojedinci uživaju u tome, vrlo se sporo razvija, tako da tek sa navršene tri godine možete da vidite svog ljubimca u pravom izdanju, kako fizičkom, tako i psihičkom. Mužjaci su razigraniji od ženki u globalu, ali to pre svega zavisi od linija, nasledja koje nose i odgajivačnice iz koje potiču.
Veoma je važno da potiče iz odgajivačnice koja vodi računa o socijalizaciji mačića i njihovoj pripremi za novi dom, jer ne zaboravite, MCO ljubimac ostaje kod Vas dugo, to je najdugovečnija mačka!
Fortissimo Virtuoso of Baydar, Vlasništvo odgajivačnice PANONCOON
http://www.panoncoon.com
Fotografije su vlasnistvo odgajivacnice SHEROOKES
http://members.telering.at/sherokee/index.htm
Autor teksta: Nataša Kovačić
Zabranjeno kopiranje fotografija bez odobrenja!

Da, Micekh, priznajem ponekad nije lako, mozda bi bilo dobro da i oni
mene malo nose! U principu, navikla sam da ih drzim u izlozbenom polozaju, na to i njih navikavam odmalena. Nekad je lakse drzati MCO od 10 kg, nego mace MCO
koje se otima jer nije naviknuto.
mislim da je tajna u drzanju krupnog MCO u izlozbenom polozaju
jednostavno opustenost vlasnika, ali nikako opusteno drznje macke. Macka mora da zna ko je sef i da je u sigurnim rukama. Naravno na izlozbama dolazi do
bliskih kontakata sa potentnim muzjacima, npr. pri nominaciji, ili na BIS, tada se jednostavno treba skloniti, jer kad hormoni prorade, moze da dodje do loseg
ishoda, naravno ako je u pitanju nepaznja.