zanima kako prepoznati da je nešto zaštićeno copyrihtom i da se nesmije kopirati, osim naravno kad ispod teksta piše da je zaštićeno?Dali onda ako to nepiše ispod određenog teksta ili fotke znači da to nije zaštićeno??
Molim da me se prosvjetli
| Author | Comment | |||
|---|---|---|---|---|
ValNera |
Copyriht |
Lead | ||
|
Pa, mene
zanima kako prepoznati da je nešto zaštićeno copyrihtom i da se nesmije kopirati, osim naravno kad ispod teksta piše da je zaštićeno?Dali onda ako to nepiše ispod određenog teksta ili fotke znači da to nije zaštićeno?? Molim da me se prosvjetli |
||||
|
|
||||
Keisi |
Copyright | #1 | ||
|
Val, negdje je jasno i vidljivo na stranici postavljen znak copyright, a negdje to imas posebno definirano. Cini mi se npr. da na stranicama T-portala nisam primjetila vidljivi znakic (nemoj me uzeti sto posto za rijec) ali postoji link "Uvjeti koristenja" na kojem pak postoji dio koji govori o autorskim pravima i koji kaze da je sadrzaj zasticen autorskim pravima. Dakle, potrebno je dobro pregledati stranicu i pronaci na njoj je li sadrzaj zasticen autorskim pravima. Ukoliko nema oznake i nikakvog linka koji te vodi na neku stranicu u kojoj se spominje da je sadrzaj zasticen, znaci da je prenosenje dozvoljeno. Ako je pak stranica zasticena copyrightom onda se na nju samo stavi link, a ne prenosi sadrzaj. Neke stranice ce ti dozvoliti prenosenje sadrzaja ukoliko ih zamolis. Na taj nacin sam recimo prenijela u topik o rodezijskom ridgebacku neke tekstove - zamolila sam autore stranice za dozvolu da prenesem tekst, i dobila sam ju.
|
||||
|
|
||||
ValNera |
Re: Copyright | #2 | ||
|
Hvala Keisi sad mi je jasno, ali možeš mi još napisati kako izgleda taj znakić
Recimo kad na nakoj stranici zacrnim tekst i desni klik i copy, pa si to prekopiram jel to znači da je dozvoljeno ako se može ili i to može biti zabranjeno
|
||||
|
|
||||
Keisi |
Re: Copyright | #3 | ||
|
Val, evo ti ga na dnu Sapica:
Copyright ©1999-2005 ezboard, Inc. Kao sto sam vec navela, neke stranice nemaju znakic copyright, ali su svejedno zasticene autorskim pravima jer je to navedeno negdje drugdje na stranici. To sto ti imas mogucnost kopirati tekst (odnosno sto na toj stranici npr. nije postavljena skripta koja ti onemogucava kopiranje na taj nacin koji si navela) ne znaci da je dozvoljeno kopirati taj tekst. Dakle, nije vazno imas li ti mogucnost kopirati opcijom copy (manje vise to svagdje i imas) nego je vazno da li na stranicama negdje pise da su zasticene autorskim pravima. Evo ti za primjer ova Tiberijeva stranica o Drugi primjer koji sam ti navodila su ti t-portal stranice |
||||
|
|
||||
ValNera |
Re: Copyright | #4 | ||
|
Puno ti hvala Keisi
|
||||
|
|
||||
Buco |
#5 | |||
|
Znači li to da ako ja npr. postavim ovdje sliku svog psa više je nigdje ne smijem postavljati niti objavljivati?
|
||||
|
|
||||
Keisi |
#6 | |||
|
Buco, ne znam gdje si iscitao da svoju vlastitu sliku vise ne smijes drugdje postavljati i objavljivati. U nasim pravilima lijepo pise da su na forumu
postavljeni tekstovi i slike vlasnistvo foruma i samog autora teksta/slike, pa dakle ti kao autor teksta/slike iste
imas pravo prenositi gdje god zelis.
Necu vise zvati ljude u oglasniku da im kazem da necu kupiti ono sto
prodaju...bar neko vrijeme
|
||||
|
|
||||