ili
«To je moja stalna mušterija»
        Tu, u Samoboru, koji kilometar od nas, kuću su sagradili sestra moje supruge i njezin suprug. To će reći moja šogorica i šogor.
        To je jedina obitelj iz našega kruga rođaka i znanaca kojima nismo uspjeli uvaliti ni jednoga psa od onih koji su pokucali na vrata našega azila. A, oni imaju uvjete da udome, ne jednoga, nego nekoliko pasa.
        Razlog tome je što moj šogor ne voli nikakve životinje, pa ni pse. Šogoricu bismo lako nagovorili, ali sa šogorom to nikako ne ide. On voli motore, bormašine, šlajferice i kojekakve druge tehnikalije, ali nešto živo nikako.
        Ako ste pomislili da se promijenio, pa su oni na kraju ipak udomili nekakvoga napuštenoga bivšeg ljubimca, prevarili ste se.
        To sam vam morao napisati, da vas ne razočaram na kraju priče. Priče, koja ipak ima sretan svršetak upravo zahvaljujući mojemu šogoru, mrzitelju životinja.
        Jednoga smo jutra svratili do njih. Po običaju, kod kuće je bila samo šogorica. Šogor obično ima nekakvoga posla bilo gdje.
        Taman smo sjeli uz kavicu, kadli začujemo tiho kucanje na ulaznim vratima. Bilo nam je malo čudno, jer se šogor pobrinuo da na dvorišnim i ulaznim vratima montira zvonce.
        Šogoricu to uopće nije iznenadilo. Samo je pogledala na sat i rekla: «To je moja stalna mušterija.»
        Svima za informaciju, moja šogorica ne drži frizerski salon, nema zubnu ordinaciju, nema ni solarij ili nekakav salon za uljepšavanje.
        Kakva li je to stalna mušterija mogla tako nježno pokucati na vrata, a ne pozvoniti? I, s kojom svrhom?
        Šogorica je već imala pripremljen nekakav zamotuljak.        Otvorila je vrata i pred ulaznim vratima ugledali smo velikoga crnoga psa kako mirno sjedi. Nije ušao u kuću. Samo je sjedio kao da točno zna što će se sada dogoditi.
I, znao je.
        U tom je zamotuljku, kojega je šogorica imala pripremljenog, bio popriličan komad jegera. Za one koji ne znaju to je neka vrsta lovačke kobasice.
        Jeger je bio lijepo razrezan na komade i, s tim je komadima jegera šogorica ponudila «svoju stalnu mušteriju».
        Pas je pristojno uzeo ponuđeno, pojeo jeger do zadnjega komada, lijepo zahvalio i napustio dvorište.
        Supruga i ja bili smo jako iznenađeni. U prvi smo čas pomislili da je pas vlasništvo šogora i šogorice. Ali, nije bio.
        Drugo što nas je začudilo bilo je, kako je pas ušao u dvorište kad smo mi za sobom zatvorili dvorišna vrata.
        I, najzad, kako je šogorica znala da će upravo nekako oko deset sati na vrata pokucati nepoznati pas.
        Odgovori na pitanja slijede.
Budite strpljivi do slijedeće priče.